Plantencentrum Hoveniersbedrijf Plantenkwekerij
Bitswijk 14b 5401 JB Uden Tel. 0413 - 26 09 37
    
   Kees de Jong
   Plantencentrum
   Hoveniersbedrijf
   Plantenkwekerij
   Espalier
   Collectie Hederea
   Contact

Collectie volwassen Hedera


Kees heeft in 2002 alle planten van volwassen Hedera overgenomen uit het assortimentsonderzoek van het PPO. In dit onderzoek zijn zoveel mogelijk in de handel voorkomende Cultivars verzameld, hierbij is zowel de naamgeving als de waarde beoordeeld. Van het onderzoek is verslag gedaan in de Dendroflora nr. 38 uit 2001, waar de planten uitgebreid staan omschreven.

Mijn argumenten om deze collectie te hebben is dat dit deel van het geslacht Hedera ondergewaardeerd wordt als tuinplant, ze hebben verschillende goede eigenschappen die van een goede tuinplant worden verlangd:
-  Wintergroen
-  Gezond (in de tuin nooit ziektes gezien)
-  Kan goed tegen snoeien
-  Veelzijdig in gebruik (bodembedekker, hagen, solitair of in vakbeplanting)
-  Goede bloei en bes in een late periode van het jaar

De bekendheid van de verschillende Cultivars is slecht, de enige die veel gebruikt wordt is de Hedera hibernica ‘Irish Arborescent’ (Syn. Hedera helix ‘Arborescens’). Dit is niet de beste Cultivar en heeft doorgaans een slechte bes zetting en veel terugslag naar de jeugdvorm.
Door het overnemen van al deze planten is ook meteen een goede basis gemaakt voor de collectie volwassen Hedera. Deze collectie staat opgeplant op de kwekerij en is op afspraak te bezoeken, ook kan er door kwekers soort echt uitgangsmateriaal van worden geknipt.


De collectie is aangemeld bij de Nederlandse Plantencollecties (NPC), een initiatief van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC). Dit zijn beide groepen van planten liefhebbers.


Wilt u de gehele lijst van de collectie volwassen Hedera zien klik dan hier. Enkele foto’s die van de collectie gemaakt zijn ziet u hieronder: